Vandrefalkene på Køge kirke

Der har de sidste vintre opholdt sig vandrefalke på Køge kirke. Man har i perioder kunnet se både en han og en hun falk. For 3 år siden satte kirken en platform op i håb om at de skulle blive og yngle sommeren over. I efteråret blev der så produceret en rigtig fuglekasse efter de mål og vejledninger vi kunne finde på nettet om ynglekasser til vandrefalke. Den blev så sat op i efteråret. Det nye år var ikke mange dage gammelt før vi desværre fandt hannen syg og afkræftet på fortovet over for kirken. Den blev bragt til dyrlæge og på et internat, men den overlevede ikke mange dage. Hvad den fejlede ved vi ikke, men den blev undersøgt for fugleinfluenza, som den ikke havde. Hunnen bruger fortsat kirken som foretrukket opholdssted (2. April 2019). Ofte kan man finde rester af dens mad rundt om kirken. Vi har bl.a. fundet blishøne og skovsneppe, andre eksempler kan ses på nedenstående billeder.

NYT : På billedet af vandrefalken for vinteren 2019-2020 kan det ses at ringmærkningen på fuglen er på højre ben. De andre år har ringen siddet på venstre ben. Altså må det være en ny hun der bruger vores kirke denne sæson.

Fotograferet af Lene Nyvang
Fotograferet af Lene Nyvang
Falkekassen
Østsiden af tårnet med falkekassen
Lidt af dens kost “en krikand”
Lidt af dens kost “en agerhøne”
Lille Lappedykker
Vandrefalkehannen der er blevet syg
Vandrefalk hun vinteren 2019-2020
Misteldrossel
Dette indlæg blev udgivet i Meddelelser fra lokalområdet. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Vandrefalkene på Køge kirke

 1. Allan Kruse skriver:

  Hej Erik
  Vandrefalkene på Køge kirke har desværre aldrig ynglet der. Kun brugt kirken om vinteren. Vi har lavet kassen i håb om at de ville bruge den, men indtil nu uden held. Så jeres ungfugl må komme et andet sted fra, måske fra et af parrene på Stevns. Men mange ungfugle kommer også hertil nordfra om vinteren.
  Mange hilsner
  Allan

 2. Erik mogensen skriver:

  Jeg har i de sidste 4 uger op mod jul næsten dagligt set en ung vandrefalk i karlslunde ( industri kvateret ) kan det være afkom af parret far køge.

  • Allan Kruse skriver:

   Jeg har svaret på dette før, men til min overraskelse kan jeg ikke se om du har fået svaret.
   Parret på Køge kirke har aldrig fået ynglet, og sidste år døende hannen desværre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *